biokovo

Vrh Sveti Ilija i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovca u općini Zagvozdu. Ime vrha i nadmorska visina su napisani na kamenu ispred ulaza u kapelicu, a žig je ugrađen u desni zid kapele.

Iako je greben nešto niži, po slikovitosti stijena i širini vidika ne zaostaje nimalo za skupinom Sv. Jure, vidici su čak i atraktivniji zahvaljujući činjenici da je Biokovo tu najtanje pa se pruža predivan pogled na obje strane, kako na sjevernu tako i na južnu stranu.

Osim na primorje i zagorje, sa samog vrha (KT18) se također pruža izvanredan pogled na kompletan središnji masiv Biokova počevši od Svetog Jure na istoku preko Velikog Šibenika smještenog nešto južnije do Šćirovca i Bukovca na zapadnom dijelu planine.

Kapelica posvećena Svetom Iliji Gromovniku se nalazi na samom vrhu, i jedan je od najljepših i najizvornijih sakralni objekata na Biokovu, autohtono zdanje sazidano na starim temeljima i kompletno obnovljeno od mještana župe Zagvozd 2000. godine.

Misno slavlje u kapelici Sv. Ilije (‘najnepristupačnija’ Sveta misa u Hrvata) održava se 20. srpnja na blagdan sv. Ilije ako on pada u subotu, a ako ne, hodočašće se pomiče na prvu subotu po tom danu.

Do vrha se može iz nekoliko pravaca, sa južne strane iz Basta (dvije različite varijante) te preko Lokve, dok sa sjeverne strane postoji nekoliko pravaca, a najpopularniji je onaj koji vodi iz Dedića preko Dobrog dola. Drugi pravci poput onoga iz smjera Šuta preko Vrataca ili iz Brzica preko Kaoca su iznimno dugi i zahtjevni te su pogodni samo za iskusne planinare u dobroj fizičkoj kondiciji.

Bez obzira na to koji pravac izaberete uspon će biti iznimno dug, naporan i težak zbog velikih sipara te izloženosti suncu. Ovdje su okvirna vremena za najpopularnije pravce uspona: Bast – Bunar Mijaći – Sveti Ilija 4 h; Bast – Osičine – Sv. Ilija 4.30 h; Lokva – Motika – Sv. Ilija 4 h; Dedići – Dobri dol – Sv. Ilija 4 h; Šute – Vrataca – Sv. Ilija 4:30 h; Brzice – Drljenovac – Mišljen – Sv. Ilija 6:30 h a više o njima možete pronaći na stranicama lokalnog planinarskog društva. (Wikipedija)

Tekst: planinarenje.hr

rezerviraj

Trajanje ture:

8  sati + prijevoz

Težina:

Teško, (1300m  visinske razlike)

Visina odredišta:

1642 mnv

Cijena:

550 kn (73 €)

5+ ljudi, popust od 20%

Individualna cijena:

750 kn (100 €)

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu:

Galerija