biokovo

Bukovac je vrh iznad sela Topići, ističe se svojom impozantnom jugoistočnom stijenom visine 400 – 500 m. Pdjednako je posjećen kao alpinističko i planinarsko odredište. Kao alpinističko odredište, krase ga dugi smjerovi, u gornjoj polovici stijene uglavnom pločasti koji pružaju najljepše penjanje na cijelom Biokovu.

Pola sata hoda ispod ovog vrha smjestila se Planinarska kuća Bukovac, koja je malena zidana prizemnica u šumovitoj udolini na sjeverozapadnom dijelu Biokova, između Šćirovca (među lokalnim pukom poznat i kao Miletnjak) sa sjeverne strane te Ovčje pole s južne strane. Kuća ima plinsko kuhalo i agregat za električnu energiju kao i cisternu s pitkom vodom. U ovoj kući se može prenoćiti uz prethodni dogovor s planinarskim društvom „Pozjata“ iz Brela.

Planinarsko polazište je iz Gornjih Brela, a uspon traje oko 3h. Vrlo je ugodan i nije naporan, čak i ljeti se ugodno hoda jer se velikim dijelom ide kroz šumu. Pola sata hoda od kuće je vidikovac Ovčja pola (1262 m), s kojeg se pruža fantastičan pogled na Makarsku i Omišku rivijeru, te centralni masiv Biokova. Pri usponu se mogu sresti divokoze i veprovi.

Tekst: planinarenje.hr

REZERVIRAJ

Trajanje ture:

6 sati + prijevoz

Težina:

Srednje teško (1000 metara visinske razlike)

Cijena:

450 kn (60 €)

5+ ljudi, popust od 20%

Individualna cijena:

550 kn (73 €)

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu:

Galerija