dinara

Planinarski izlet započinje kod planinarskog doma „Sveti Jakov“ na visoravni Vrdovo. Do doma se može doći svim vrstama vozila.

Najkraći je prilaz PD Sveti Jakov iz mjesta Rumina koje se nalazi na regonalnoj cesti Sinj – Vrlika. U mjestu Hrvace, na križanju s cestom za Zelovo, treba skrenuti desno i voziti preko mosta u zaseoku Panju i Biteliću. Kada se prođu spomenuta sela vožnja se nastavlja dalje po serpentinama uzbrdo sve do izlaska na visoravan.

Put je najvećim dijelom asfaltiran do izlaska na visoravan, ali je zbog uskoga kolnika i više oštrih zavoja preporučljiv samo za osobna vozila.

Od početka visoravni do PD Sveti Jakov vodi odlična makadamska cesta u dužini od 4700 m. Na prostoru visoravni nalaze se dva planinarska dom i to: Vrdovo i Moj Mir.

Na križanju putova, kada smjerokaz upućuje na skretanje desno za Vrdovo, treba nastaviti ravno i slijediti smjerokaze za PD Sveti Jakov koji je početna točka ovog planinarskog izleta.

Neposredno iza planinarskog doma su smjerokazi a jedan od njih upućuje na Mali Maglaj (na smjerokazu samo Maglaj). Staza vodi polako uzbrdo, po krškoj goleti. Nakon prijeđenih 1,6 km, dolazi se na križanje planinarskih puteva, pa prema smjerokazu treba nastaviti ravno prema Malom Maglaju, po makadamskoj cesti.

Oko 200 m od ovog smjerokaza je drugi koji upućuje na skretanje desno prema Malom Maglaju.

Dalje staza vodi po kraškoj goleti, pored niza vrtača i napuštenih livada, lagano se uspinjući.

U nastavku prelazi preko Malog Maglaja, spušta se i gubi nešto na dostignutoj nadmorskoj visini, te napokon lagano uzbrdo do vrha. Staza je izvrsno markirana i jednostavna za snalaženje.

Sa svakim novim metrom nadmorske visine, otvaraju se nezaboravni vidici, koji čine ovaj izlet jako atraktivnim.

Vrh je označen hrpom kamenja u koju je zataknuta suha cjepanjva. Na njoj piše Maglaj jedva vidljivim slovima.

Za vrijeme domovinskog rata bio je važna vojna kota, pa su još uvjek vidljivi bunkeri i razne druge obrambene utvrde. Nema upisne kutije niti planinarskog žiga. Za uspomenu potrebno je slikanje.

S vrha se pružaju nezaboravni vidici na Kamešnicu, Biokovo, Mosor, bliže dalmatinske otoke, Svilaju, ostale vrhove Dinare, Cincar, Vran i Čvrsnicu. Predivan vidik je na gotovo cijelu Cetinsku krajinu, grad Sinj kao i na visoravan Vrdovo.

Tekst: planinarenje.hr

Trajanje ture:

4 sata +prijevoz

Težina:

Lako (500 metara visinske razlike)

Cijena:

350 kn (47 €)

5+ ljudi, popust od 20%

Individualna cijena:

450 kn (60 €)

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu:

REZERVIRAJ

Galerija