biokovo

Svilaja je planina u Dalmatinskoj Zagori, usporedna s višim sjevernijim lancem Dinara-Troglav. Pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskoga i Petrovog polja u dužini oko 30 km. Najviši je južni vrh Svilaje (Bat) 1508 m iznad Sinja. Sjevernije su još važniji vrhovi Jančak 1483 m, Kita 1413 m, Turjača 1340 m , Mala Svilaja 1472 m i Lisina 1301 m iznad Vrlike.

Od najbližeg grebena Veliki Kozjak (1207 m) koji je sjeverni nastavak Svilaje, ova je odvojena nižim sedlom Lemeš (860 m) iznad sela Maovice.

Najveći dio lanca Svilaje je krški greben s naizmjeničnim nizom vrhova i ponikava (vrtača), te više krških jama i špilja. Strmije sjeveroistočne padine iznad Cetine su većinom obrasle šumama bukve i balkanskog javora (Acer obtusatum), koje su u novije doba dijelom uništene požarima. Suhi i položeni jugozapadni obronci prema Drnišu su mozaično pokriveni šikarama crnograba (Ostrya carpinifolia) i niskim kamenitim travnjacima koji služe za ispašu.

Po istraženosti Svilaja još spada među slabo poznate hrvatske planine i donekle je poznat samo njezin viši najjužniji dio do glavnog vrha. Ostali najveći dio srednje i sjeverne Svilaje ostao je skoro nepoznat planinarima i istraživačima, osim lokalnim pastirima iz okolnih naselja. Dio srednje Svilaje između Vrlike i Siverića je još miniran, dok je uspon do glavnog vrha siguran iz južnog smjera od Sinjskog Zelova.

Jugoistočno od glavnog vrha uz Orlove Stine (1139 m) izgrađena je planinarska kuća Orlove stine. (Izvor: Wikipedija)

Vrh je označen geodetskim stupom s istaknutim natpisom imena vrha i nadmorskom visinom. Nedaleko od vrha se nalazi žig, ubetoniran u stijenu.

S vrha puca najljepši pogled na Perućko jezero i na cijelu Sinjsku krajinu.

Tekst: planinarenje.hr

REZERVIRAJ

Trajanje ture:

5  sati + prijevoz

Težina:

Lako, (500m  visinske razlike)

Visina odredišta:

1509 mnv

Cijena:

450 kn (60 €)

5+ ljudi, popust od 20%

Individualna cijena:

550 kn (73 €)

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu:

Galerija