dinara

Vrh Troglava je mala zaobljena zaravan koja je označena geodetskim stupom kao stalnom točkom izmjere, na kojem je ispisan naziv i nadmorska visina ovog vrha. Nekoliko metara niže prema jugu nalazi se planinarski žig.

Planina Troglav kao masiv dugačka je 30, a široka 10 km. Granično je područje između Bosne i Dalmacije i poveznica između Dinare i Kamešnice. Udaljen je svega 2 km od Hrvatske granice i 22 km od naselja Uništa.

Troglav je kao i što sam naziv govori, planinski splet koji se sastoji od tri vrha ili tri glave (Mali 1661 m, Srednji 1790 m i Veliki Troglav1913 m), dok neki u njegovom imenu vide trag pred kršćanskog vjerovanja i staroslavenske mitologije.

Zbog svoje visine sa vrha se neometano pružaju nezaboravni i prekrasni vidici u svim smjerovima, a ako je dan sunčan i kristalno jasan, sve čini na dohvat ruke. Jasno se vidi Dinara, Promina, Kijevski bat, Cetinsko i Livanjsko polje, Jezero Peruća, Kamešnica. Posebno upečatljivu sliku ostavlja pogled na obronke sipara i travnatih zaravni.

Tekst: planinarenje.hr

rezerviraj

Trajanje ture:

9 sati + prijevoz

Težina:

Teško, (1000m + visinske razlike)

Visina odredišta:

1913 mnv

Cijena:

550 kn (73 €)

5+ ljudi, popust od 20%

Individualna cijena:

750 kn (100 €)

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu:

Galerija